Když padají jablka jsou hnědé popelnice nejtěžší

Až třicet tun bioodpadu svezou popeláři během jednoho svozového dne jen z katastru města Třince. Nejtěžší jsou popelnice právě na podzim. Lidé plní hnědé nádoby padaným ovocem, plevelem, shrabaným listím, větvemi.

„Do auta se vejde až pět tun odpadu a opravdu tolik nyní svážíme z každého okruhu. Když uděláme čtyři až pět jízd denně, pak závozníci přiblíží k popelářskému autu v popelnicích i 18 tun za směnu. Po práci jsou právem vyřízení. A to máme letos krásný a poměrně suchý podzim, jindy by už také mohli tahat těžké nádoby ze sněhu,“ říká řidič skupiny SMOLO Tomáš Lyčka. 

Každá osádka vysype během jedné směny obsah 350 až 450 popelnic a najede desítky kilometrů. „Zvláště ve venkovských částech je to náročný terén se slezskou roztroušenou zástavbou. Trasa vede stále z kopce a do kopce, mnohdy najedou dálku kvůli jedné popelnici na samotě výš v horách. Na úzkých jednosměrných komunikacích se nelze otočit, a tak couváme stovky metrů i do kopce. Tomu odpovídá i spotřeba, která dosahuje 82 litrů na sto kilometrů a auto vyžaduje každý týden pořádné promazání a údržbu. Také s enormní zátěži se mnohem rychleji opotřebují jeho namáhané části.

Tomáš Lyčka říká, že nárůst bioodpadu souvisí se změnou způsobu žití ve venkovských částech, kdy lidé stále méně kompostují nebo chovají domácí zvířata, kterým by zkrmovali přebytky ze zahrady. To potvrzují i údaje. „Jen za poslední dva roky se produkce bioodpadu zvýšila o 415 tun, zhruba o 16 procent. Obce se snaží své občany více motivovat ke třídění biologicky využitelných složek tak, aby nekončily v černých nádobách a vyhověly požadavkům novely zákona o odpadech a snížily množství odpadu, které končí na skládce,“ uvádí vedoucí komunálních služeb SMOLO CZ Tomáš Ondraszek. Připomíná, že od 1. dubna 2019 musí obce zajistit místo pro třídění bioodpadů celoročně a nikoli pouze v letním období. Listopad je letos posledním měsícem, kdy s našich městech sváží obsah hnědých popelnic každé dva týdny. Od prosince až do února včetně se bude bioodpad v Třinci svážet podle harmonogramu jen jednou za měsíc, a to vždy první sudý týden v měsíci.